Katsastus

Venekatsastuksen tarkoitus on ylläpitää ja edistää veneen turvallisuutta. Katsastuksessa käydään läpi veneen tekniikkaa ja varustusta, jotka vaikuttavat veneen turvallisuuteen. Vastuu veneestä ja siinä olevien henkilöiden turvallisuudesta kuuluu veneen omistajalle tai haltijalle ja kulussa oltaessa kipparille. Venekatsastajat ovat koulutettuja asiantuntijoita, joilta tarkastustyön ohessa saa tarvittaessa myös veneturvallisuutta koskevia neuvoja ja ohjeita.

Katsastusmenettely on jaettu perus- ja vuosikatsastukseen. Peruskatsastus suoritetaan viiden vuoden välein ja se kohdistuu veneen rungon, voimansiirron, ohjauslaitteiden ja läpivientien tarkastukseen. Vuosikatsastus suoritetaan vuosittain ja se kohdistuu lähinnä turvallisuusvarusteisiin, -laitteisiin ja teknisiin- esim. sähköjärjestelmiin. Vuosikatsastus tulee suorittaa kesäkuun loppuun mennessä.

Katsastettu vene merkitään kotiseuran venerekisteriin ja saa oikeuden käyttää seuransa perälippua. Katsastettuun veneeseen kiinnitetään lisäksi vuosiluvulla varustettu katsastustarra.

Katsastuspöytäkirjan malli löytyy TÄÄLTÄ.


Katsastuspäivät ja -paikat v. 2021
Korona-epidemia voi aiheuttaa muutoksia v. 2021 katsastusmenettelyyn ja -ajankohtiin.
Runkokatsastukset pyritään suorittamaan pyynnöstä normaalisti ennen veneen vesillelaskua, mutta on sopimuksella mahdollisuus siirtää myös syksyyn.
Muutokset mahdollisia.

La 8.5. Suulisniemen kevättapahtuma klo 9-11
La 22.5. Pitkäsaari klo 13-16
Ti 8.6. Sapokan vieraslaituri klo 17-18
Ke 9.6. Seuran laituri Kärkisaari klo 17-18
To 10.6. Itäranta klo 17-18
To 10.6. Suulisniemi klo 18-19
To 10.6. Pyhtään Lököre klo 17-18
Ke 9.6. Hamina klo 17 alkaen sopimuksen mukaan (Teemu Tähti p. 040 593 0363)


Katsastusmaksut


Katsastuspäivinä 15 €
Muulloin 30 € (+matkakorvaus)
Seuran ulkopuoliset veneet 50 €


Katsastusluokat

Katsastusluokka 1: Avomeri
Katsastusluokka 2: Rannikko
Katsastusluokka 3: Saaristo
Katsastusluokka 4: Suojaiset vesialueet


Hätämerkinantovälineet

Hätämerkinantovälineitä vaaditaan seuraavasti:

1-luokka, vaihtoehto A:
VHF-DSC kiinteästi asennettuna, EPIRB (+ radiolupa ja akun päiväys kunnossa), matkapuhelin säänkestävästi suojattuna, 1kpl led-soihtu varaparistoineen, 2 kpl oranssisavuja.

1-luokka, vaihtoehto B:
VHF kiinteästi asennettuna (suositellaan DSC-toiminnolla), 4 kpl punaisia laskuvarjoraketteja, (valopistooli korvaa enintään 2 laskuvarjorakettia), 4 kpl punasoihtuja tai 1kpl led-soihtu varaparistoineen ja 2 kpl punasoihtuja, 2 kpl oranssisavuja.
Suositellaan lisäksi: matkapuhelinta säänkestävästi suojattuna.


2-luokka, vaihtoehto A:
VHF-DSC kiinteästi asennettuna, matkapuhelin säänkestävästi suojattuna, 1kpl led-soihtu varaparistoineen tai 4kpl punasoihtuja.
Suositellaan lisäksi: EPIRB, 4 kpl punaisia laskuvarjoraketteja, 2 kpl oranssisavuja.

2-luokka, vaihtoehto B:
VHF kiinteästi asennettuna (suositellaan DSC-toiminnolla), 4 kpl punaisia laskuvarjoraketteja (valopistooli korvaa enintään 2 laskuvarjorakettia), 4 kpl punasoihtuja, tai 1kpl led-soihtu varaparistoineen ja 2 kpl punasoihtuja.
Suositellaan lisäksi: matkapuhelinta säänkestävästi suojattuna, 2 kpl oranssisavuja.


3-luokka, vaihtoehto A:
Matkapuhelin säänkestävästi suojattuna, ulkosaaristossa suositellaan kiinteästi asennettu VHF-DSC (ota huomioon radiolupa), sekä 1kpl led-soihtu varaparistoineen (vaihtoehtoisesti 2 kpl punasoihtuja). Suositellaan lisäksi: 2 kpl punaisia laskuvarjoraketteja sekä 2 kpl punasoihtuja.

3-luokka, vaihtoehto B:
2 kpl punaisia laskuvarjoraketteja ja 2 kpl punasoihtuja (vaihtoehtoisesti led-soihtu varaparistoineen) tai 4 punasoihtuja, tai 2 kpl punasoihtuja ja 1 kpl LED-soihtu.
Suositellaan lisäksi: matkapuhelin säänkestävästi suojattuna ja VHF.

4-luokka:
Suositellaan matkapuhelin säänkestävästi suojattuna ja saaristossa led-soihtu varaparistoineen tai 2 kpl punasoihtuja.

Vaihtoehdoissa 1B, 2B ja 3B pyroteknisten hätäilmoitusvälineiden kelpoisuusajan tulee olla valmistajan merkinnän mukaan voimassa katsastushetkellä.


Suomen Veneilyliiton huviveneenkatsastajalisenssien haltijat seurassamme.

Kai Bertling p. 040 506 1099 - katsastuspäällikkö
Riitta Laapio p. 040 583 5342
Hannu Holopainen p. 0400 659 054
Teemu Tähti p. 040 593 0363
Pietro Ryynänen p. 050 512 2187