Jäsentiedote - huhtikuu 2024

21.04.2024


Hyvät Navigaattorit – oikein hyvää alkavaa veneilykautta 2024!

Olemme oheen koostaneet katsauksen seuramme ajankohtaisista asioista veneilykauden alkaessa. Muistathan varmistaa, että veneilykesästäsi on tulossa turvallinen. Ennen vesille lähtöä tulee huolehtia, että veneeseen ja varusteisiin liittyvät asiat ovat kunnossa, miehistöllä on vesillä liikkumisen säännöt ja navigointitaidot muistissa ja että mahdollisiin yllättäviin eteen tuleviin tilanteisiin on varautuminen kunnossa. Ohjeita valmistautumiseen ja varautumiseen myöhemmin tässä kirjeessä. Näytetään esimerkkiä muille vesillä liikkujille ja opastetaan tarvittaessa.

Tietoa tulevista tapahtumista ja toiminnasta saat seuran netti- ja Facebook-sivuilta ja sähköpostista kymen.navigaattorit@gmail.com. Jos sinulla on ideoita tai palautetta toimintaan, otamme sitä mielellämme vastaan samaan osoitteeseen.

- 21.4.2024 Hallitus -

 

Kommodorin terveiset

Talvenselkä on taas taitettu ja on alkamassa keväiset puuhat veneiden parissa. Tätä on moni jo sormet syyhyten odotellutkin. Joskus saattaa keväinen urakka alussa vähän jopa harmittaa, mutta mieliala nousee kohisten, kunhan vaan homman saa alkuun ja vesille lasku alkaa häämöttää.

Tulevalla kaudella on myös monenmoista pientä ja vähän isompaakin ohjelmaa meille niin rakkaassa Pitkäsaaressa. En epäile hetkeäkään, etteikö hommat hyvällä yhteishengellä ja motivaatiolla tulisi hoidettua totuttuun tapaan. Iso kiitos aktiivisille jäsenille jo etukäteen. Itse ainakin odotan jo kovasti yhteisiä hetkiä tapaamisten merkeissä.

Oikein hyvää kesän alkua 2024. Pidetään lippu korkealla!

Terveisin kommodori Markku Ryökkynen

Koulutus- ja kilpailujaoksen terveiset

Me Navigaattoreissa pidämme meriturvallisuuden sekä veneily- ja navigointitaitojen edistämistä ja ylläpitoa tärkeänä. Erilaista koulutusta ja tapahtumia tavoitteen edistämiseksi pyritään tänäkin vuonna järjestämään mahdollisuuksien mukaan.

Kannustamme vesillä liikkujia osallistumaan laivurikursseille. Mikäli olet kiinnostunut, niin lisätietoa kursseista saat Kotkan Opiston www-sivuilta hakusanalla merenkulku. Kursseja järjestetään, mikäli osallistujia ilmoittautuu kurssille riittävästi.

Vaikka olisitkin jo kurssin käynyt ja haluat kerrata tai olet muuten kiinnostunut karttatyöskentelyn perusteista, niin otathan matalalla kynnyksellä yhteyttä meihin. Tai mikäli tarvitset opastusta tai kertausta esim. ilmaliivien tarkastamisessa, niin ota vain rohkeasti puheeksi, kun olemme Pitkäsaaressa.

Näin veneilykauden alussa on taas hyvä palautella mieliin, niitä hyviä käytänteitä ja oppeja, joita me kaikki vesillä liikkujat tarvitsemme turvallisen veneilyn mahdollistamiseksi. Olemmehan sitoutuneet ylläpitämään hyvää veneilykulttuuria ts. noudatamme hyvää merimiestapaa. Hyvä merimiestapa pitää sisällään hyvin paljon. Listaus on pitkä, mutta lyhyesti sanottuna se voisi olla turvallista veneilyä, muut huomioiden sekä luontoa kunnioittaen.

Olemme tähän koonneet muutamia asioita, joita on hyvä kerrata.
Linkki: Veneilijä, valmistaudu huolella ennen vesille lähtöä | Traficom

Veneilyyn valmistautujan muistilista:

  1. Varmista, että tunnet veneesi ja että veneesi on ehjä ja turvallinen. Tarkista myös varusteiden kunto ja että kaikki tarvittava on mukana.
  2. Tarkista veneilyolosuhteet ennen vesille lähtöä.
  3. Jos veneily vaatii reittisuunnittelua, ota mukaan myös ajantasaiset merikartat. Kerro läheisillesi suunniteltu reitti.
  4. Varmista polttoaineen riittävyys, varaa reservi.
  5. Ota väistämissäännöt haltuun. Tutustu vesiliikennelakiin ja veneen päällikön vastuisiin.
  6. Tallenna puhelimeesi meripelastuksen hätänumero 0294 1000. Sisävesillä hätäilmoitus tehdään numeroon 112.
  7. Lähde vesille ainoastaan selvin päin. Pue pelastusliivit tai muut kelluntapukineet ennen lähtöä tai pidä ne helposti saatavilla.

Lisäksi haluamme muistuttaa veneen päällikön vastuusta. Veneessä vastuu toiminnasta on yhdellä henkilöllä kerrallaan eli päälliköllä. Päällikkö pitää olla kaikissa vesikulkuneuvoissa, myös soutuveneissä. Päällikkö siis vastaa kokonaisuudessaan mm. turvallisuudesta. Lisätietoa päällikön vastuusta ja velvollisuuksista saat täältä.

Linkki: Vesiliikennelaki2020 - Vesikulkuneuvon päällikön vastuu | Traficom

Mukavaa ja turvallista veneilykautta

Koulutus- ja kilpailujaos
Jouni Kelkka ja Marko Erkkilä

Katsastuspäällikön terveiset

Veneiden katsastukset ovat alkaneet. Runkokatsastukset suoritetaan telakointipaikoilla ja vuosikatsastukset laitureissa, kun vene on veneilyvalmiudessa. Venekatsastuksen tarkoitus on ylläpitää ja edistää veneen turvallisuutta. Katsastuksessa käydään läpi veneen tekniikkaa ja varustusta, jotka vaikuttavat veneen turvallisuuteen. Katsastamalla veneesi varmistat samalla, että veneesi varusteet ovat määräysten mukaiset. Vuoden 2024 katsastusteema on kiinnitysköydet ja niiden joustimet.

Olemme siirtyneet katsastusmaksun ennakkomaksuun. Maksukopio on esitettävä katsastuksen yhteydessä. Maksu suoritetaan seuran tilille FI28 5172 0220 0122 24. Runkokatsastus maksetaan viitteellä 5885 ja vuosikatsastus 5678.

Sammuttimien tarkastus on seuran jäsenille ilmainen Kotkan Sammutinhuollossa, Takojantie 23, 48230 Kotka. Ohjeet sammutintarkastukseen ilmoittautumiseen löytyy seuran netti- ja Facebook-sivuilta.

Tarkistathan veneilykauden alkaessa myös, että veneesi vakuutus kunnossa.

Tarkempi katsastusinfo, yleiset katsastuspäivät ja katsastajien yhteystiedot löytyy osoitteesta https://www.kymennavigaattorit.fi/4
Jos yleiset katsastuspäivät eivät aikatauluihisi sovi, varaathan oman katsastusaikasi hyvissä ajoin.

Katsastuspäällikkö Kari Hätälä

Pitkäsaari

Kaikki seuran jäsenet perheineen ovat tervetulleita saareen viihtymään ja nauttimaan ajastaan. Pitkäsaaren toivotaan tuovan iloa kaikille tukikohdassa kävijöille. Ohjeita ja tietoa Pitkäsaaren asioista löytyy seuran nettisivuilta https://www.kymennavigaattorit.fi/3. Sieltä löytyy myös Pitkäsaaren turvallisuus- ja pelastussuunnitelma, johon kannattaa etukäteen tutustua.

Pitkäsaaren tulevia tapahtumia:
La 18.5. kevättalkoot ja Siisti Biitsi sekä veneilykauden avaus ja lipunnosto
La 8.6. puutalkoot

Tervetuloa kaikki joukolla Pitkäsaareen! Talkooväkeä tarvitaan. Iso kiitos kaikille, jotka ovat osallistuneet Pitkäsaaren talkoisiin sekä erilaisiin ylläpito- ja kunnostustöihin tai muuten saaren ylläpitoon. Olette antaneet arvokkaan panoksenne Pitkäsaaren ja seuran eteen.

Jos sinua kiinnostaa mökin vuokraaminen Pitkäsaaresta, on tänä vuonna tarjolla mökki myös lyhytaikaisia vuokrauksia varten.

Uusien hallitusjäsenten terveiset

Hyvät naiset ja herrat!
Jälleen olemme siinä kohtaa vuotta, jolloin veneet lasketaan vesille. Startataan koneet käyntiin ja keulat kohti seuramme tukikohtaa Pitkäsaaressa. Perillä odottaa tämän pallonpuoliskon paras sauna, jossa on hyvä rentoutua rankan työviikon jälkeen.
Saaritukikohta on seuramme sielu, vaalitaan sitä ja sen henkeä kaikin keinoin sekä pidetään hauskaa ja unohdetaan mantereen huolet ainakin hetkeksi. Kehitetään yhdessä tukikohtaa vanhaa kunnioittaen ja uutta odottaen sekä pidetään asiat simppeleinä ja toimitaan hyvässä hengessä.
Jos sinulla on kysymyksiä Pitkäsaaren mökki- tai avainasioihin liittyen tai tarvitset jäsentuotteita. Olethan yhteydessä!
Hyvää alkavaa veneilykautta kaikille seuramme jäsenille! Tavataan saaressa.

Parhain terveisin Santeri Laapio ekaa kertaa hallituksessa.

--

Tervehdys kaikille!
Minun nimeni on Antti Taisto ja olen ensimmäistä kautta hallituksessa. Kokemusta siis kertynyt jo huimasti nelisen kuukautta😊. Vaikka olemmekin hallituksessa käsitelleet myös ikävämpiäkin asioita, niin on ollut kiva huomata, että kaikilla hallitusjäsenillä on ollut koko ajan positiivinen ajatus viedä seuramme asioita eteenpäin positiivisessa hengessä.
Mielestäni ”yhteen hiileen” puhaltaminen on seuramme jatkuvuuden kannalta kaikkein tärkeintä, yhdessä me olemme paljon enemmin.
Haluan toivottaa Teille kaikille, mukavia ja muistorikkaita veneretkiä!

Veneillään turvallisesti Antti

12.05.2024Mahdollisuus hankkia seurapyyhe
21.04.2024Jäsentiedote - huhtikuu 2024
18.04.2024Sammuttimien tarkastus
05.01.2024Sähköpostiosoite seuran jäsenrekisteriin, jäsentietopäivitykset
02.05.2024Venepaikkoja vapaana Kärkisaaressa
09.04.2024Kehittämisideoita, palautetta toiminnasta
05.01.2024Sinustako katsastaja?